Samosa

DSCN0554

Samosa to pyszna przekaska bardzo popularna w Indiach. Przypomina ona troche polskie pierogi. Jednak samose sie smazy, a nie gotuje. Podobnie jak pierogi, mozna ja przygotowac z roznego rodzaju farszem. Samosa moze byc wegetarianska, najczesciej z ziemniakami lub cebula, albo tez miesna.

Dzisiaj zamieszczam przepis na najbardziej popularna, tradycyjna samose z farszem ziemniaczanym.

Skladniki: (na 8 samos)

Na Ciasto:

  • ¾ szklanki maki
  • 1/3 letniej wody (lub wedlug potrzeby)
  • Szczypta soli
  • 2 lyzki oleju (rzepakowego lub roztopionego masla)

Na Samose:

  • 2-3 sredniej wielkosci ziemniaki (ugotowane w calosci a nastepnie obrane ze skorki)
  • 1 szklanka groszku (z puszki lub mrozony)
  • 1 lyzka oleju
  • 1 lyzeczka soli
  • 1 zielona paryczka chili
  • ½ lyzeczki proszku chili (jesli chcecie ostre samosy, jesli nie mozna pominac)
  • 1 lyzeczka ziarenek kminu (kumin)
  • 1 lyzeczka kminku w proszku
  • 1 lyzeczka kolendry w proszku
  • 1/2 lyzeczki mango w proszku (mozna pominac)
  • 1 lyzeczka garam masala

Wykonanie:

  1. Laczymy olej z maka i szczypta soli. Wyrabiamy dokladnie palcami tak aby olej dobrze polaczyl sie z maka. Nastepnie dodajemy wode i formujmy dosyc twarde ciasto. Ugniatamy ciasto przez ok. 5 minut. Zawijamy ciasto w folie i odstawiamy na 30 minut
  2. W miedzyczasie przygotowujemy farsz. Obrane ziemniaki kroimy lub rozdrabniamy palcami na drobne kawalki.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy mrozony groszek i podsmazamy przez minute. (Jezeli uzywacie groszku z puszki to dodajemy go na koniec, aby sie nie rozgotowal)
  4. Nastepnie dodajemy wszystkie przyprawy (z wyjatkiem garam masala) i smazymy przez 30 sekund.
  5. Na koniec dodajemy ziemniaki i smazymy przez ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku garam masala, sola, chili. Odstawiamy farsz, zeby sie przestudzil
  6. Ciasto dzielimy na 4 rowne czesci. Z kazdej czesci robimy kulke.
  7. Nastepnie walkujemy kulke tak, aby otrzymac okragly placek o grubosci ok 2-3 milimetrow. (podobnie jak ciasto na pierogi). NIe dodajemy maki do walkowania. Jezli ciasto sie klei mozna posmarowac deske delikatnie olejem.
  8. Okrakly placek nalezy przekroic na pol. Polowe ciasta skladamy tak jak lody w rozku, brzegi smarujemy woda i wypelniamy farszem. Zaklejamy dokladnie, aby samosy nie rozlecialy sie podczas smazenia

DSCN0514 DSCN0515 DSCN0516 DSCN0517 DSCN0518 DSCN0519 DSCN0520 DSCN0521 DSCN0522 DSCN0523 DSCN0524 DSCN0525 DSCN0526 DSCN0527

Samosy smazymy na glebokim oleju. Dobrze rozgrzewamy olej i wrzucamy samosy pojedynczo, zeby nie obnizyc zbyt szybko temperatury oleju. Olej powinien byc goracy, ale nie zbyt goracy, zeby samosy smazyly sie rownowmiernie, byly cieple w srodku i zeby sie nie spaliy.

Samosy smazy sie ok 5 minut, az beda miec brazowy kolor.

Podajemy z chutney (sosem). Np. Tomato ki Chutney

SMACZNEGO!!!

DSCN0560

 

Podobal wam sie przepis? probowaliscie kiedys samose? Bardzo prosze o pozostawienie komentarza!

Jedna uwaga do wpisu “Samosa

Dodaj komentarz