Kurczak Jalfrezi

Kurczak jalfrezi, czyli soczyste kawałki piersi z kurczaka podsmażane z dodatkiem papryki oraz cebuli w aromatycznym, pomidorowym sosie curry. Jest to jedno z łatwiejszych dań kuchni indyjskiej, a do tego szybkie w przygotowaniu.

Jeżeli zdarzyło wam się kiedykolwiek gotować potrawy kuchni indyjskiej, to na pewno zgodzicie się, że wymagają one dość dużo czasu i zaangażowania. Długie listy składników, różne rodzaje obróbki, do tego czas na marynowanie…….Kurczak Jalfrezi wyróżnia się tym, że można go przygotować na szybko. Tak naprawdę jest to danie indo-chińskie, a przygotowuje się je zazwyczaj w WOK-u, czyli typowej patelni używanej w kuchni chińskiej do szybkiego podsmażania potraw, tzw. „stir-fry”.

Z powstaniem tej potrawy wiąże się historia wg której, jalfrezi był przygotowywany z resztek kurczaka. Żeby kurczak się nie zmarnował, podsmażano go z dodatkiem warzyw oraz aromatycznych przypraw i podawano jako nowe danie zwane Jalfrezi. Dziś w restauracjach przygotowuje się go ze świeżego kurczaka, ale jeżeli macie jakieś resztki, np. kurczaka z rożna, to jest to świetny sposób żeby je wykorzystać i ze zwykłego dania zrobić coś unikalnego.

Jeżeli macie pół godziny to zapraszam do wypróbowania tej aromatycznej potrawy.

Składniki

  • 1 kg. piersi z kurczaka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2-3 pomidory
  • zielona papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu w proszku
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka świeżo startego czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 1 łyżka ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  1. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki. Paprykę kroimy w paski lub kostkę, cebulę w piórka.
  2. Na patelni lub w woku podgrzewamy olej. Smażymy paprykę i cebulę 4-5 minut. Dodajemy przyprawy (kurkumę, kumin, kolendrę, chili, imbir, czosnek). Smażymy przez kilka sekund, aż przyprawy uwolnią aromat. Dodajemy zieloną papryczkę chili oraz kawałki kurczaka. (Jeżeli lubicie ostrzejsze potrawy pomóżcie dodać więcej papryczek chiki). Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Smażymy przez 6-7 minut, aż kurczak się zarumieni.
  4. Pomidory kroimy na drobne kawałki lub blendujemy, żeby powstało puree. Dodajemy do kurczaka i całość smażymy przez kolejnych 5-6 minut, aż kurczak nie będzie surowy. Doprawiamy solą. Dodajemy ketchup lub koncentrat pomidorowy i smażymy przez kolejną minutę lub dwie.
  5. Potrawa jest już praktycznie gotowa. Ewentualnie, możecie dodać jeszcze jogurt naturalny, ale nie jest on wymagany. Żeby jogurt się nie zważył dobrze jest najpierw dodać trochę gorącego sosu do miski z jogurtem, a dopiero potem całość przelać na patelnię.
  6. Dekorujemy posiekaną nacią kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem oraz proszkiem chili do smaku

Kurczaka Jalfrezi można podawać z ryżem lub chlebkiem Naan albo Roti.

Smacznego!!!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Kurczak Jalfrezi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s