Chicken 65/ Kurczak 65

dsc_0551

Słyszeliście kiedyś o indyjskim daniu o nazwie Kurczak 65 lub Chicken 65? Zastanawialiście się skąd wzięła się ta nazwa? Otóż jest kilka teorii związanych z jej pochodzeniem. Niektórzy twierdzą, że do wykonania tej potrawy należy użyć 65 przypraw lub też 65 papryczek chili (HOOOTT!!!!)….ale poczekajcie….zanim zamkniecie komputer, tablet, telefon czy inny gadżet na którym to czytacie i uciekniecie gdzie pieprz rośnie 😉 STOP! To NIEPRAWDA 🙂 Tak naprawdę jest to danie bardzo proste wykonaniu, a potrzebnych jest tylko kilka podstawowych przypraw kuchni indyjkiej.

Inne teorie pochodzenia nazwy tej potrawy twierdzą, że do jej wykonania należy użyć kurczaka, który żył dokładnie 65 dni, kurczak powinien być marynowany przez 65 dni, pokrojony na 65 kawałków…. hihihi

Niezależnie od tego skąd wzięla się nazwa, jedno jest pewne. Jest to pyszne danie kuchni indyjskiej, podawane głównie jako przystawka lub tzw. starter. Jest ono też łatwe w wykonaniu, dlatego zachęcam do wypróbowania.

Według Wikipedii, nazwa wzięła się stąd, iż danie to zostało wykonane po raz pierwszy w 1965 roku, a wywodzi się ono z mieścowości Hyderabad. Może obiła wam się o uszy nazwa Hyderabadi Biryani? To właśnie tam powstało wiele słynnych indyjskich potraw, takich jak między innymi Kurczak 65, czy biryani. Tak się składa, że w tej miejscowośi przebywają obecnie rodzice mojego męża, więc miałam okazję już 2 razy tam być. Za niecały miesiąc planujemy kolejną wyprawę do Hyderabad, tym razem po raz pierwszy z dwójką dzieci. Córka już była jak miała 2 latka, ale niewiele pamięta. Teraz jej brat jest w tym samym wieku, więc też nie będzie miał pewnie żadnych wspomnień, ale przynajmniej córka jest już troszkę starsza, więc i bardziej świadoma.

Niestety planujemy tylko kilku-dniowy pobyt, ale mimo wszystko jestem podekscytowana i już nie mogę się doczekać. Z niecierpliwością czekam, aż skosztuję typowej indyjskiej kuchni i nacieszę się piękną pogodą kiedy u nas jest mróz. Uwielbiam też smak indyjskich owoców…….świeże banany, mango i woda kokosowa prosto z kokosa. Moja córka, podczas ostatniego pobytu, delektowała sie pysznymi indyjskimi lodami. Nie jestem do końca pewna czy jej wierzyć, czy nie, ale twierdzi, ze pamięta jeszcze ich smak…..

Mam nadzieję, że ta wyprawa będzie też dla mnie inspiracją i motywacją do częstszego zaglądania na bloga oraz zamieszczania nowych przepisów. Postaram się też zdać wam relację po powrocie.

Tym czasem zapraszam na Kurczaka 65, na którego przepis znajdziecie poniżej.

dsc_0540

Składniki:

Na marynatę

  • 1/2 kg piersi z kurczaka (można też użyć uda bez kości)
  • 2 łyżki skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka świeżo startego czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku

Pozostałe składniki:

  • Olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)
  • 1 łyżeczka świeżo startego czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 3-4 zielone papryczki chili, pokrojone w plastry
  • 8-10 świeżych listków curry (koniecznie!)
  • 1 łyżeczka proszku chili
  • szczypta czerwonego barwnika (można pominąć)

WYKONANIE:

  1. Kurczaka kroimi na mniejsze kawałki. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i dodjemy do niej kawałki kurczaka.
  2. Olej podgrzewamy na patelni. Wrzucamy po kilka kawałków kurczaka upewniając się, że nie przyklejają się do siebie. Nie dodajemy zbyt dużo naraz, żeby nie obniżyć zbyt szybko temperatury oleju. Smażymy na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż kurczak nabierze złocistego koloru.
  3. Usmażonego kurczaka wyjmujemy na ręczni papierowy żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  4. Na oddzielnej patelni podgrzewamy 2-3 łyżki oleju.
  5. Dodajemy czosnek, imbir, listki curry, papryczki, proszek chili i czerwony barwnik. Wyłaczamy patelnie, żeby przyprawy się nie spaliły. (Uwaga po dodaniu wymienionych składników olej będzie strzelał, więc polecam zachować ostrożność i uważać na ręce). Przyprawy podsmażamy przez 10-15 sekund.
  6. Ponownie włączamy kuchenkę, do przypraw dodajemy 1/3 szklanki wody i czekamy, aż zacznie się gotować. Następnie dodajemy kurczaka i całość dokładnie mieszamy, żeby kawałki kurczaka pokryy się przyprawami. Smażymy do odpoarowania wody.
  7. Na koniec polecam udekorować liśćmi kolendry, imbirem pokrojonym w paski oraz cytryną.
  8. Podawać jako przystawkę lub jako danie głowne z ryżem lub chlebkiem naan.

dsc_0563

dsc_0544

*Przepis zaczerpnięty jest z bloga „Elephants and the Coconut trees” http://elephantsandthecoconuttrees.blogspot.com/2014/02/chicken-65-spicy-deep-fried-chicken.html
Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Chicken 65/ Kurczak 65

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s