Chapli Kebab

DSCN9134

Pozostając w tematyce grillowej, dziś na blogu przepis na hamburgery po indyjsku, czyli chapli kebaby.

Są to niewielkie kotleciki, kształtem przypominające hamburgery. Idealnie pasują na grilla, ale można je też oczywiście podsmażać na patelni.

Chapli kebab to danie typowe dla kuchni Pakistanu, która jest bardzo zbliżona do kuchni indyjskiej. Indie i Pakistan były wszak jednym Państwem. Za panowania Brytyjczyków nazywano te kraje Indiami Brytyjskimi. Dopiero w 1947 roku Indie uzyskały niepodległość i powstały oddzielne państwa Indie i Pakistan. Pózniej Pakistan został rozdzielony rownież na Bangladesz. W związku z tym wiele dań kuchni indyjskiej, pakistańskiej czy Bangladeszu jest do siebie bardzo podobnych.

W przeciwieństwie to niektórych potraw kuchni indyjskiej,  chapli kebaby są szybkie i bardzo proste w wykonaniu. Charakterystycznym składnikiem tych kebabów, poza typowymi przyprawami indyjskimi, jest mąka z ciecierzycy (chickpea flour zwana również gram flour). Podejrzewam, że mąka ta jest w Polsce raczej mało znana i trudno dostępna. Ale to nie problem, ponieważ możecie ją zrobić bez problemu sami. Mąka z ciecierzycy to nic innego jak zmielona na proszek, suszona ciecierzyca. Ciecierzycę najlepiej jest podprażyć przez kilka sekund na patelni. Po ostudzeniu, wystarczy wrzucić do robota kuchennego (food processor) i zmielić na drobny proszek. Żeby upewnić się, że po zmieleniu nie pozostało żadnych większych kawałków, można przesiać przez sitko. No i VOILA. Teraz nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście mogli zrobić kebaby chapli sami!!!

Mąka z ciecierzycy jest również dostępna w sklepie www.alma24.pl (kliknij tutaj)

Zapraszam do zapoznania się z przepisem ponieżej:

DSCN9144

SKŁADNIKI:

  • 0.5 kg. mielonej wołowiny
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • 1 cm. kawałek imbiru, starty
  • ½ cebuli, drobno posiekanej
  • 1 pomidor, wyjęte pestki i pokrojony w drobną kostkę
  • Garść liści kolendry, drobo posiekanych
  • 2-3 małe papryczki chili (można pominąć)
  • 1 łyżeczka chili w proszku (można pominąć)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren kminu (cumin)
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

WYKONANIE:

Ziarna kuminu i kolendry prażymy na patelni przez ok. 15 sekund, aż uwolnią swój aromat. Następnie delikatnie rozdrabniamy je za pomocą tłuczka do przypraw lub w młynku do kawy. Nie blendujemy jednak na proszek, ale tylko tyle, żeby przyprawy uwolniły swój zapach.

Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Całość można odstawić do lodówki na ok. 20 minut (lub dłużej), żeby mięso się zamarynowało.

Formujemy niewielkie kebaby w kształcie hamburgera. Przy formowaniu, polecam zrobić wgłębienie w środku kotleta, wtedy mięso będzie się równomiernie smażyć/grillować i nie zrobią nam się „poduszki”, jak to zazwyczaj bywa przy kotletach wołowych, które mają tendencję rosnąć na środku.

Przed włożeniem na grilla, dobrze jest kebaby wrzucić do zamrażalnika na ok. 20 minut, żeby się nie rozlatywały. Jeżeli smażymy na patelni nie powinno byc z tym problemu.

Kebaby chapli można podawać jako przekąskę, przystawkę lub danie główne, np. z ryżem. Do tego polecam chutney z mięty lub raitę.

DSCN9137

DSCN9142

Życzę smacznego i miłego grillowania!!!!

04

Lubicie grillować??? Składniki do zrobienia tej potrawy oraz innych smakołyków na grilla znajdziecie na www.alma24.pl

GRILL PIKNIK Menu

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Chapli Kebab

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s