Idli

DSCN8389

Idli to delikatne, puszyste placuszki ryżowe, najbardziej popularne na południu Indii. Są one podawane głównie jako śniadanie. Idli/Dosa to jedna z najbardziej popularnych kombinacji śniadaniowych w Indiach. Można je podawać z sosem, warzywami lub dippem. Ja najczęsciej podaję Idli z daal, tomato ki chutney lub warzywami w sosie masala. Idli bardzo dobrze nasiąka róznego rodzaju sosami, co dodaje im jeszcze więcej walorów smakowych. Mój mąż najbardziej lubi jeść idli same, bez żadnych dodatków. Jak z każdą potrawą, jest to kwestia gustu jak będzie podawane.

Przygotwanie idli nie jest trudne, ale dosyć czasochłonne. Samo przygotowanie ciasta na Idli nie zajmuje dużo czasu, ale namaczanie ziaren i proces fermentacji trwa dosyć długo. Aby ciasto na Idli odpowiednio się sfermentowało, należy przechowywać je również w odpowiedniej temperaturze. Jeżeli temperatura jest zbyt niska, ciasto się nie sfermentuje. Czytałam, że niektórzy przechowują ciasto na idli w wyłączonej mikrofalówce z uchylonymi drzwiczkami, tak aby światło w mikrofali nadawało temperatury.

Ponieważ proces przygotowania ciasta jest dosyć długi, ja najczęściej zaczynam rano. Rano namaczam ziarna, a wieczorem mielę i odstawiam na noc do fermentacji.

Do gotowania idli potrzebne są też specjalne foremki, które wyglądają tak:

DSCN8411

Przepis na warzywa w sosie curry oraz tomato ki chutney możecie znaleźć  na blogu. (klik, klik)

Skladniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 3/4 szklanki urad dal
  • 1/4 szklanki chana dal
  • 1 łyżka ziaren kozieradki
  • 2 łyżki ugotowanego ryżu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soli

Wykonanie:

  1. Ryż płukamy kilka razy i zalewamy wodą. Dodajemy wystarczającą ilość wody, żeby ryż mogł podwoić swoją objętość. Soczewicę i ziarna kozieradki róznież zalewamy wystarczającą ilością wody. Odstawiamy na co najmniej 4 godziny  (lub na noc), aby ziarna zmiękły i napęczniały.
  2. Po namoczeniu odlewamy wodę, zostawiając ok. 1/2 szklanki, która będzie potrzebna do mielenia/blendowania.
  3. Wrzucamy namoczone ziarna, ryż, kozieradkę oraz ugotowany ryż do blendera. Można blendować ryż i ziarna oddzielnie, ale ja najczęsciej nie mam cierpliwości i wrzucam wszystko razem. Całość blendujemy dodając po trochu wody. Wodę należy dodawać stopniowo. Jeżeli dodamy całość od razu, ziarna nie zmielą się dobrze. Mielimy, aż powstanie jednolita masa. Masa nie będzie zupełnie gładka, powinna mieć drobne grudki. Powinna byc też dosyć gęsta (gęstsza od ciasta na dosę, ktore przypomina konsystencją ciasto na naleśniki).
  4. Po zmieleniu należy odstawić mieszankę w ciepłe miejsce, aby mogła się sfermentować. Musi ona być przechowywana w temperaturze ok 25-30 stopni Celsjusza. Aby pomóc procesowi fermentacji można również dodać łyżeczkę sody oczyszczonej. Mieszanka na idli będzie się fermentować ok 12h. Najlepiej odstawić ją na całą noc i rano będzie gotowa. Po czym poznać, że jest sfermentowana? Zwiększy ona swoja objętość i będzie gęstsza i bardziej puszysta.
  5. Sól dodajemy dopiero po fermentacji, ponieważ sól zwalnia ten proces.
  6. Ciasto na idli powinno mieć dosyć gęstą konsystencję.
  7. Do gotowania Idli potrzebny nam będzie duży garnek i specjalne foremki. Do garnka wlewamy wodę na dno. Następnie nakładamy ciasto na idli do foremek i gotujemy na parze. Foremki dobrze jest posmarować odrobiną tłuszczu, żeby ciasto się nie przyklejało. Gotujemy ok 10 minut. Idli jest gotowe jeżeli dotkniemy i nie jest klejące oraz zwiększy swoją objętość.

SMACZNEGO!!!!

DSCN8399

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Idli

    1. Ja nazywam to foremki do robienia Idli „idli stand”. Nie wiem czy mają one jakąś inną, bardziej „profesjonalną” nazwę 😉 Mam nadzieję, ze uda Ci sie gdzieś kupić 🙂 pozdrawiam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s