Warzywa w Sosie Curry

DSCN8403

Dziś na blogu przepis na warzywa w sosie curry. Warzywa w sosie curry mogą być przygotowane na wiele rożnych sposobów. Można użyć rożnego rodzaju warzyw oraz przypraw.

Dzisiaj przygotowałam bardzo proste danie, do którego użyłam warzyw jakie akurat miałam w lodówce. Do tego dodałam kilka podstawowych przypraw indyjskich takich jak kumin, kolendra w proszku, kurkuma. Jeżeli chcecie, aby danie było ostrzejsze w smaku możecie dodać posiekaną zieloną papryczkę chili lub proszek chili.

Na koniec gotowania, użyłam jeszcze procesu zwanego „hartowaniem”. Jest to proces gotowania często używany w kuchni indyjskiej. Polega on na prażeniu przypraw w oleju, a następnie dodawaniu całości do potrawy. W tym przypadku użyłam so tego ziaren gorczycy, suszonej papryczki chili oraz świeżych listków curry. Hartowanie nie jest procesem obowiązkowym, ale wzbogaca ono smak potraw.

Tak przygotowane warzywa możemy podawać z ryżem basmati, chlebkiem naan lub roti lub też jako farsz do dosy albo dodatek do Idli. Idli i dosa to popularne w Indiach dania śniadaniowe. Przepis na dosę możecie znaleźć na blogu. Przepis na Idli postaram sie zamieścić już wkrótce.

DSCN8389

 

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 2 pomidory
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka świeżo startego czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 suszone czerwone papryczki chili
  • 1 łyżeczka ziaren kminu/kumin (jeera)
  • 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
  • 6-7 lisków curry
  • 2 łyżeczki posiekanych listków kolendry

Wykonanie:

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy ziarna kminku i smażymy przez kilka sekund. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i podsmazamy, aż się zarumieni. Dodajemy starty czosnek, imbir i smażymy przez kolejnych kilka sekund. Dodajemy kurkumę, kolendrę, papryczkę chili oraz wszystkie warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę wody i całość dusimy przez ok 10-15 minut, aż warzywa zmiękną.

Na oddzielnej patelni podgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy ziarna gorczycy i czekamy aż wystrzelą. Dodajemy listki curry, papryczkę chili. Dodajemu kilka łyżek ugotowanych warzyw do patelni z olejem i podsmażamy przez chwilę. Następnie całość przekładamy z powrotem do warzyw.

Na koniec dodajemy posiekane liście kolendry.

DSCN8399

Smacznego!

 

 

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Warzywa w Sosie Curry

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s