Chana Masala, czyli Ciecierzyca w Sosie Curry

DSCN8020

Dziś na blogu przepis na ciecierzycę w sosie curry, czyli tzw. chana masala lub chole masala. Cecierzyca jest bardzo popularna w kuchni indyjskie, szczególnie wśród Hindusów, którzy sa wegetarianinami. Jest ona bogatym źródłem białka, które w łatwości zastąpi białko zwierzęce.

Ciecierzyca w sosie curry może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Curry to po prostu mieszanka różnych przypraw. W zależności od regionu Indii, można znaleźć wiele różnych przepisów na chana masala.

Dzisiaj przedstawiam bardzo szybką i prostą metodę na przygotowanie tego dania. Potrawy curry podawane są najczęściej z chlebem naan lub roti albo z ryżem. Ja dzisiaj przygotowałam wersję FIT i podałam ciecierzycę z komosą ryżową. Zapraszam do wybróbowania.

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka ciecierzycy lub 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki masła klarowanego lub masła kokosowego
  • 1 ząbek czosnku, starty lub drobno posiekany
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • ½  łyżeczki kminu (kumin) w proszku
  • ½  łyżeczki kolendry w proszku
  • 1 suszona papryczka chili
  • 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren kminu (kumin-jeera)
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 puszka pomidorów
  • Kilka listków curry (opcjonalnie)
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • ¼ łyżeczki proszku z mango (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

    1. Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy ziarna gorczycy i czekamy aż wystrzelą. Dodajemy ziarna kminu i prażymy przez 10 sekund. Wrzucamy listki curry (opcjonalnie).
    2. Dodajemy cebulę pokrojona w paski i podsmażamy przez 5 minut, aż się zarumieni
    3. Dodajemy papryczkę chili, czosnek, imbir, przyprawy w proszku i podsmażamy przez kilka sekund
    4. Dodajemy pomidory i całość dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut.
    5. Dodajemy ciecierzycę i całość dusimy przez ok 10-15 minut.
    6. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekane liście kolendry, garam masala i proszek mango (opcjonalnie).

DSCN8021

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s