Gulab Jamun, czyli Indyjskie Pączki

DSCN5649

Już niedługo Tłusty Czwartek. Mam dla was propozycję na pyszne pączki w stylu indyjskim czyli tzw. Gulab Jamun. Są to malutkie pączki robione z mleka w proszku z dodatkiem kardamanu, smażone na glębokim oleju i maczane w słodkim syropie. Gulab Jamun to jeden z najpopularniejszych deserów indyjskich. Podaje się go przy różnych okazjach takich jak wesela, przyjęcia urodzinowe, czy święta indyjskie takie jak np. DIWALI.

Słowo Gulab jest pochodzenia perskiego i oznacza gol- kwiat, job- woda. Jamun,  odnosi się do indyjskiego owocu, który kształtem przypomina pączuszki Gulab Jamun. W wersji tradycyjnej, Gulab Jamun przygotowywany jest z odrobiną wody różanej, stąd też jego nazwa.

W oryginalnym przepisie, podstawowym składnikiem Gulab Jamun jest KHOYA (znana również jako Khoa/Mawa),  czyli mleko po odparowaniu wody. Aby otrzymać KHOYA, mleko pełnotłuste gotuje się przez kilka godzin, aż cała woda z mleka wyparuje i przyjmie ono stała konsystencje. Z tak powstałego mleka, wyrabia się ciasto, do którego dodaje się odrobine proszku kardamon.

Są jednak łatwiejsze sposoby przygotowywania tego popularnego indyjskiego deseru. Dzisiaj podzielę się z wami szybkim i prostym przepisem na paczuszki Gulab Jamun przygotowywane z mlekiem w proszku.

DSCN5642

Składniki: (na ok. 15. paczkow)

Gulab Jamun:

  • 1 szklanka odtłuszczonego mleka w proszku (nie granulowanego)
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 lyżka ghee(masło klarowane) lub masła
  • 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
  • 1/2 szklanki mleka (lub według potrzeby)

Syrop:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 ziarenka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki wody różanej (można pominąć)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Wsypujemy mleko w proszku do miski. Dodajemy mąkę, przesianą przez sitko. Następnie sodę oczyszczona i proszek kardamon. Dokładnie mieszamy
  2. Dodajemy ghee/masło i rozdrabniamy dokładnie palcami, aż wymiesza się z mlekiem w proszku i mąka
  3. Powoli dolewamy mleko i mieszamy przy pomocy łyżki, aż powstanie ciasto. Mleko dodajemy według potrzeby. Może wystarczyć mniej niż 1/2 szklanki. Ciasto powinno być dosyć klejące i rzadkie, (ale nie wodniste). Tak przygotowane ciasto odkładamy na 10 minut.
  4. Po dziesięciu minutach ciasto robi się gęstsze i można je zacząć wyrabiać. Wyrabiamy ręką do otrzymania gładkiego ciasta. Może być ono nadal klejące, ale powinno dać się wyrobić.
  5. Ręce smarujemy masłem lub ghee i wyrabiamy niewielkie kulki, według własnego uznania. (Uwaga! podczas smażenia kulki podwoją swoją objętość).

DSCN5624

  1. Podgrzewamy olej na patelni. Uwaga! Olej nie powinien być zbyt gorący. Jeżeli macie termometr to podgrzewamy olej do 125C. Temperatura nie powinna przekroczyć 150C podczas smażenia. Jeżeli olej będzie zbyt gorący, paczki nie usmażą się w środku a szybko zarumienia na zewnątrz.
  2. W międzyczasie, w drugim garnku przygotowujemy syrop. Wrzucamy cukier i zalewamy woda. Dodajemy ziarenka kardamonu. Kiedy cukier się rozpuści, a woda zacznie gotować, wyłączamy. Powinno to potrwać ok 5 minut. Syrop nie powinien być zbyt gesty, ponieważ paczuszki nie nasiąkną dobrze. Po wyłączeniu dodajemy odrobine wody różanej (można pominąć) oraz sok z cytryny. (Sok z cytryny zapobiega krystalizowaniu się cukru w syropie).
  3. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane paczki. Tak jak wspominałam, podczas smażenia podwoja one swoja objętość. Dlatego należy nie wkładać zbyt wielu naraz.
  4. Na początku smażenie, paczki powinny pozostać na dnie przez kilka sekund. Wtedy wiemy, ze olej nie jest zbyt gorący. Kiedy wypłyną, należy zacząć je mieszać, aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron. Jeżeli nie będziemy mieszać tylko jedna strona będzie zarumieniona, a druga blada, a tego nie chcemy 🙂

DSCN5630

  1. Smażymy, cały czas mieszając przez ok. 5-6 minut, aż osiągniemy ładny brązowy kolor.
  2. Wyjmujemy z tłuszczu i przekładamy na talerz, aby ostygły.

DSCN5627

  1. Po wystygnięciu wrzucamy do gorącego syropu i odstawiamy, na co najmniej 1 godzinę, aby nasiąkły.
  2. Po godzinie wyjmujemy z syropu. Przechowujemy w lodówce.

DSCN5641

Gulab Jamun można jeść na zimno lub na ciepło np. z lodami. (Podobnie jak szarlotkę). Można je również posypać posiekanymi orzechami (ja najbardziej lubię solone pistacje) lub wiórkami kokosowymi. Polewamy odrobiną syropu i podajemy!

DSCN5643

SMACZNEGO!!!

DSCN5647

Paczki na Tlusty Czwartek

Karnawałowe Słodkości!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s