Kheer/ Indyjski Pudding Ryżowy

DSCN0769

Dzisiaj na blogu popularny deser KUCHNI INDYJSKIEJ, tzw. KHEER. [khir], czyli pudding ryżowy.  Szczerze mówiąc, nigdy nie byłam wielką fanką deseów indyjskich.  Większość z nich jest BARDZO, BARDZO, ale to BARDZO słodka 🙂 Uwielbiam słodkie desery, ale z umiarem 🙂 Jednak coraz bardziej przekonuję się do tych słodkości.  Jednym z moich ulubionych deserów jest właśnie kheer.

Desery kuchni indyjskiej charakteryzują się również tym, że robione są głównie na bazie mleka lub masła. Są to desery wysokokaloryczne. Przeważnie smażone lub maczane w syropie z cukru. Najwyraźniej mieszkańcy Indii lubią mocne wrażenia. Zarówno pod względem ostrości jak i słodkości potraw :). A tak na serio, po zjedzeniu bardzo ostrej potrawy indyjskiej, słodki deser smakuje wyśmienicie, a przy tym łagodzi nasze kupki smakowe.

DSCN0778

Dzisiejszy deser jest jednym z moich ulubionych deserów pochodzących z Indii. Nie jest on przesadnie słodki (przynajmniej ten, który ja robię). Dodatkowego uroku dodają temu deserowi AROMATYCZNE PRZYPRAWY indyjskie takie jak SZAFRAN oraz KARDAMON oraz orzechy. (Można dodawać orzechy włoskie, migdały, pistacje, orzechy nerkowca lub inne według gustu).

SKLADNIKI na 4 porcje

  • 1/4 szklanki ryżu, (najlepiek krótko ziarnistego, ma więcej skrobii)
  • 3-4 szklanki mleka
  • 2 ziarenka kardamonu
  • 2-3 „nitki” szafranu
  • kawałek całego cynamonu (ok. 1 cm), można też zastąpić cynamonem w proszku
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

    1. Ryż zalać woda i odstawić, na co najmniej 20 minut
    2. Odlać wodę i zalać mlekiem
    3. Mleko z ryżem zagotować. Gdy zacznie się gotować zmniejszyć ogień.
    4. Dodać cynamon, kardamon oraz szafran
    5. Gotować, przez co najmniej 1 godzinę mieszając od czasu do czasu, aby ryz się nie przypalił. (Można gotować dłużej. Im dłużej tym lepiej). Jeżeli pudding będzie się robił zbyt gesty dodawać mleko. Jeżeli będziecie gotować ponad godzinę, możecie potrzebować więcej mleka. Należy dodawać według potrzeby.
    6. Dodać orzechy, rodzynki, cukier i gotować przez kolejne 10-15 minut
    7. Zdjąć z ognia i podawać na ciepło lub na zimno posypane orzechami.

    SMACZNEGO!!!                                   

    Kheer, czyli indyjski pudding ryżowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Wymaga on jednak trochę czasu. Ryż należy gotować przynajmniej przez godzinę. Można również dłużej. Im dłużej będzie się gotował, tym lepszą będzie miał konsystencję. Bedzie bardziej kremowy i przypominający wyglądem pudding. Kiedyś gotowałam pudding przez 4 godziny dla moich gości i był pyszny!!!!

    Jeżeli nie zapoznaliście się jeszcze z przyprawami kuchni indyjskiej, możecie znaleźć kilka informacji klikając na poniższe zdjęcie:

1

 DSCN0770

 

DSCN0787

Wypróbujcie przepis i dajcie znać jak wam smakowało 🙂

Czekam na komentarze 🙂

Dzięki za czytanie!!!

 

Jedna uwaga do wpisu “Kheer/ Indyjski Pudding Ryżowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s